Ett webbhotell kan kanske enkelt beskrivas som ett hotell för hemsidor, där den som inte själv kan, eller vill, ha en egen server, kan lägga upp sin hemsida eller blogg.
När man skapar en hemsida måste man spara informationen, precis som när man skriver ett dokument. Dokumentet sparar man på datorns hårddisk, men för att hemsidan ska vara tillgänglig på nätet, och kunna uppdateras måste den finnas på en server.
Det är här webbhotellet kommer in, och när man på ett vanligt hotell kan hyra ett rum, hyr man på webbhotellet en plats på en server. Man kan säga att ett webbhotell ger tillgång till internets motsvarighet till datorns hårddisk.
Olika tjänster
Om du har en hemsida eller en blogg kan du utnyttja webbhotellets tjänster.
Det finns många olika webbhotell, där vissa erbjuder sina tjänster gratis, medan andra tar betalt. Oftast ingår mycket fler tjänster hos det webbhotell som tar betalt, men ibland räcker kanske gratishotellets tjänster till för dina ändamål.
Det finns en del saker som kan vara viktigt att tänka på när du ska välja webbhotell.
Först och främst kan du se efter vilken lagringskapacitet hotellet har. Denna kapacitet avgör hur stor mängd data som får plats på webbplatsen.
Tillgängligheten är förstås också viktig. Ofta anges tillgängligheten i procent, där en procent på 99,9% talar om ett genomsnittligt avbrott på tio minuter per vecka.
Trafikkapaciteten talar om hur stor mängd data webbplatsen kan leverera per tidsenhet.
Det kan också vara bra att se till hur säkerhetskopieringen går till. Är den tillräcklig, eller behöver du själv säkerhetskopiera innehållet för att vara på den säkra sidan?
Titta också på vilka möjligheter som finns för att uppdatera hemsidan. Kan det göras via webben, eller genom att skicka uppdaterade filer? Vilken plattform används? Är det, till exempel, en Linux-server eller en MS Windows server?
Detta kan vara mycket viktigt för vissa skriptspråk, och om du kommer att kunna logga in och arbeta på webbsidan direkt med en så kallad kommandotolk.
Hur många databaser finns det, och av vilken typ är de? Vilka skriptspråk fungerar? Har du möjlighet att skapa en dynamisk webbsida? Vill du ha möjlighet att kunna logga in och arbeta interaktivt på din webbsida, får du titta efter den möjligheten.
Håll koll på din statistik
Det kan också vara kul, och ibland rent av nödvändigt, att kunna se statistik över trafiken på sidan, och detta är en tjänst som tillhandahålls av många webbhotell.
Antalet e-postadresser, virusskydd, filter för skräppost och liknande är också faktorer att ta hänsyn till vid val av webbhotell. Det kan vara bra att tänka på att få domänen registrerad i ditt namn, så att du i framtiden kan byta webbhotell, eller utnyttja andra tjänster för webbsidan, utan problem.
Hur hittar man då dessa webbhotell, och hur vet man att man väljer det bästa?
Självklart är det på internet du ska leta efter webbhotell, och enklast är det att börja med att söka på just webbhotell. Kolla sedan de olika tjänsterna och titta gärna också på omdömen och recensioner från andra användare, där du kan se hur webbhotellets tjänster uppfattas.