När en skilsmässa är genomförd är det många praktiska detaljer som ska ordnas. En skilsmässa innebär en stor förändring av livet för alla inblandade, både känslomässigt och ekonomiskt.
Och när man separerar ska alla saker, pengar och andra tillgångar delas upp mellan makarna. Detta gör man i en bodelning.
Många tror att man i en bodelning efter en skilsmässa delar upp boets tillgångar lika på båda parter, men så är det inte alls.
Vid en bodelning skiljer man på enskild egendom och giftorättsgods. Det som räknas som giftorättsgods delas lika, medan var och en behåller det som är enskild egendom.
Om mannen äger en båt, är det hans båt också efter skilsmässan, precis som kvinnans bil är hennes och inte räknas av vid en delning.
Samma sak gäller för skulder.
Mannens skulder är hans och kvinnans hennes.
Det är enbart de skulder man tagit gemensamt som måste regleras vid en bodelning. Man kan säga att var och en har förfoganderätt över sin egen egendom.
Det finns dock undantag från denna regel, och det vanligaste undantaget gäller fastigheter. Vid en överlåtelse av fastighet krävs samtycke av den andra maken.
Bodelningsavtal
Varför upprättar man en formell bodelning efter en skilsmässa?
Jo, det bodelningsavtal man upprättar vid en bodelning är ett bevis för att makarnas ekonomiska mellanhavanden har upphört. Detta kan vara viktigt att kunna visa i många kommande situationer.
Ett bodelningsavtal krävs, till exempel, för ansökan om lagfart, och banken kommer också att kräva ett bodelningsavtal vid ansökan om lån, eller om en av makarna ska ta över ett tidigare gemensamt lån.
Om man är överens om skilsmässan, och också om fördelningen av tillgångarna behöver man inte anlita juridisk hjälp för bodelningen. Då kan man göra den själv.
Ni ska då beräkna summan av vardera makes giftorättsgods, och räkna av så mycket av bådas andelar att det täcker de skulder som eventuellt finns. Det som återstår delar ni sedan på hälften.
Ni ska upprätta en skriftlig bodelning och den ska undertecknas av er båda. Om ni vill kan ni sedan registrera bodelningen hos Skatteverket.
Om ni inte kommer överens om hur sakerna ska fördelas, eller om ni är osäkra på hur nu ska gå till väga, kan ni ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten.
Denne får då till uppgift att värdera tillgångarna och avgöra vad som ska ingå i bodelningen och hur sakerna ska fördelas.
Att ansöka om en bodelningsförrättare kostar idag 900 kronor, ett belopp som betalas in till tingsrätten. Ni får sedan också betala kostnaden för det arbete bodelningsförrättaren utför.
De dokument som behövs för en korrekt bodelning är:
• Anmälan om bodelning
• Bodelningsavtal
• Registreringsbrev
• Ansökan om lagfart (om en fastighet har bodelats)
Alla dessa dokument finns att köpa på nätet.
Om man är överens om allt och inte behöver ett bodelningsavtal för exempelvis lån eller lagfart, måste man inte ha ett bodelningsavtal.
Man måste heller inte registrera sin bodelning någonstans om man inte tror det blir framtida konflikter, eller behöver ett bodelningsavtal av någon anledning.