Att ansöka om skilsmässa är ett stort och allvarligt steg att ta.
Det är många känslor inblandade, men det är också en del rent administrativa uppgifter man står inför. Och det är naturligtvis viktigt att allt går rätt till, så därför ska vi här på ett enkelt sätt förklara hur det går till rent praktiskt.
Ansökan kan gå till på två olika sätt, beroende på om man överens om att skiljas, eller om det bara är den ena parten som egentligen vill ha skilsmässa.
Skilsmässa när båda är överens
Är ni överens fyller ni i, och skickar in en gemensam ansökan om skilsmässa (äktenskapsskillnad) till tingsrätten.
En blankett för gemensam ansökan finns att ladda ner från Sveriges Domstolar här.
Om ni känner er osäkra på hur man ska fylla i blanketten kan ni ta kontakt med tingsrätten för hjälp.
Tillsammans med ansökan ska ni också bifoga personbevis för er båda. Bevisen får inte vara äldre än tre månader. Innan ansökan behandlas ska en ansökningsavgift, som för närvarande ligger på 900 kronor, betalas in till tingsrätten.
Om ingen av er bor tillsammans med barn (under 16 år) och ni är överens om skilsmässan, kan en dom om äktenskapsskillnad lämnas utan betänketid.
Har ni hemmavarande barn under 16 år (oavsett om det är gemensamma barn eller inte) kommer tingsrätten att meddela en betänketid, som ligger på mellan sex månader och ett år.
Om ni efter denna betänketid fortfarande vill skiljas, måste ni lämna in en ansökan om fullföljande, och då ska återigen personbevis bifogas. Om ni inte skickar in en begäran om fullföljd inom ett år kommer tingsrätten att avskriva ärendet.
För en vanlig skilsmässa behöver man inte anlita juridisk ombud.
Skilsmässa när ni inte är överens
Om ni inte är överens om skilsmässan, utan det bara är den ena parten som vill skiljas, måste denna skicka in en stämningsansökan till tingsrätten.
I de fall när makarna inte är överens gäller en betänketid på minst sex månader.
Undantag från betänketiden lämnas om ni inte bott tillsammans de sista två åren, och kan styrka detta med ett särlevnadsintyg.
För övrigt gäller samma regler som vid gemensam ansökan, när det gäller barn och betänketid. Och även i detta fall måste en begäran om fullföljd göras efter betänketidens utgång. Denna begäran ska då skickas av den make som skickade in stämningsansökan.
Har ni barn är grundregeln att ni har gemensam vårdnad. Det är vanligt idag att barnen bor växelvis hos de båda föräldrarna efter skilsmässan, men de flesta barn har ändå, primärt, en boendeförälder.
Man kan begära ensam vårdnad, men tingsrätterna är idag ganska restriktiva med att bevilja ensam vårdnad.
Har ni problem, eller funderingar kring hur ni ska lösa umgänge och boendesituation för barnen, kan ni få hjälp av socialtjänsten, familjerätten eller äktenskapsrådgivningen i er kommun.
När en skilsmässa är genomförd ska också tillgångar, saker och boende delas upp. Detta sker i en bodelning, där man går efter vissa förutbestämda regler. Men, det finns många undantag från reglerna, och speciella lösningar för olika situationer.
En skilsmässa påverkar också ekonomin, och det kan vara bra att ta reda på om ni är berättigade till bostadsbidrag och liknande.