Idag är det så viktigt att vi tänker på vår miljö och hur vi kan göra för att göra den bättre. Vi har lärt oss att källsortera hemma, i skolan, i förskolan och på jobbet. En del kommuner gör det lite bättre än andra, men alla kommuner i Sverige källsortera och vi har lärt och lär våra barn hur man ska göra.
Det bådar ju gott inför framtiden. Det är många som försöker göra mer än ”bara” sorterar sina sopor. Idag är det många som använder lågenergilampor som inte drar lika mycket el som vanliga glödlampor. Glödlampor tillverkas inte mer idag, men det finns fortfarande butiker som säljer dom tills de tar slut.
En annan sak som det pratas mycket är maten och hur vi kan tänka på miljön när vi ska köpa och äta mat. Det är bra att köpa ekologisk mat, men varför är den bättre för miljön?
De som har ekologiskt jordbruk använder inga gifter när de odlar sin mat och det är bra för både djur och människor. Att äta ekologiskt är alltså både bra för miljön och hälsan.
Efterfrågan på ekologisk mat ökar och då kan den också bli billigare. det är många butiker som allt oftare har kampanjer på ekologisk mat och då är det bra att passa på att köpa eftersom den är billigare. Ekologisk mat är dyrare, eftersom det är dyrare att framställa den.
Ekologiska Märkningar
Den ekologiska maten har olika märkningar. Det måste de ha för att kunna kalla det ekologiskt och för att få sådan märkningar måste kontroller genomföras.
Den vanligaste märkningen är KRAV märkningen. Den står för bra miljö, omsorg om djuren, bra hälsa och socialt ansvar. Sedan finns det många fler märkningar som t e x Fair Trade, Nyckelhålet, Svanen m.fl.
I många butiker finns enbart ekologiska bananer, eftersom vanliga bananer är så besprutade att det kan vara skadligt. Sådana rapporter ser man i tidningar och media ofta, så det är bra att välja ekologisk mat.
Om man tycker att det är för dyrt med ekologisk mat så kan man tänka på att köpa sådant som är närodlat. Då har inte maten transporterats så långt. Långa transporter är inte bra för vår miljö.
Närodlat
Man kan också odla sin egen mat. Det blir fler och fler som gör det och speciellt de som har stora gårdar. De odlar grönsaker, rotfrukter, baljväxter och har höns som de får ägg av.
Det enda som är svårt att odla är ris och kanske säd. Det beror på var man bor och hur mycket man vill göra. det är mycket jobb med att odla sin egen mat och kräver att man har tid att sköta det.
Man kan ju börja i liten skala och odla lite grönsaker hemma på sin gård eller på balkongen. Man kan göra mycket när det gäller vår miljö.