Vad är bokföring? Vem behöver föra bokföring? Och varför behövs det? Bokföring innebär att man för anteckningar över alla affärshändelser och transaktioner för ett visst företag. Det vill säga transaktioner som betalas ut och de som betalas in. Detta syftar dels till att ha en god översyn över rörelsen och dess utgifter och inkomster men framförallt även för att kunna redovisa företagets verksamhet.
I stort sett alla registrerade bolagsformer måste föra bokföring och redovisa sin verksamhet, vare sig det handlar om ett aktiebolag, ett handelsbolag, kommanditbolag eller en enskild firma. Det finns därför standardiserade metoder för detta.
Varje affärshändelse måste kunna lokaliseras och presenteras i kronologisk och systematisk ordning. Detta görs genom att använda olika bokföringskonton. Dessa konton kan röra sig om hyra, leverantörsskulder, kundfordringar, moms, inventarier, material och varor. Skatteverket har ett standardiserat system som kallas BAS som är vanligt att man använder med förbenämnda kontogrupper som kategoriseras systematiskt.
Bokföringen är inte bara till för det enskilda företaget. Det finns även andra aktörer som kan vara intresserade av din bokföring.
- En bank kan vilja se din bokföring om du ansöker om ett lån hos dem.
- Även leverantörer kan vilja se detaljer i din bokföring om du exempelvis ber om förlängd kredittid för en viss vara. De kan då vilja se din resultaträkning eller balansräkning för att veta vilken betalningskapacitet ditt företag har.
- Och givetvis är Skatteverket angelägna om att du för en bokföring då du måste redovisa moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt i din skattedeklaration. En rätt utförd kontering möjliggör att denna information lämnas korrekt till Skatteverket.
Om man exempelvis bedriver ett enmansföretag eller en enkel firma går det absolut att föra sin egen bokföring. Men då måste man veta hur det fungerar så att det går rätt till.
Grundtanken bygger på gammal italiensk dubbelbokföring vilket innebär att man både noterar en händelse på debet och kredit. Alla bokföringar noteras i balans med en debetkontering på ett konto samt kreditkontering på ett motkonto.
Nuförtiden finns det en mängd olika mjukvaruprogram som är enkla att använda för att kunna genomföra en korrekt bokföring samt skaffa sig en god översikt över affärshändelserna.
En del är enkla och erbjuder gratisversioner och andra är mer avancerade och kostar en summa att införskaffa. Även om programen kan förenkla uppgiften väsentligt är det ändå bäst att lära sig grunderna ordentligt kring hur man bedriver bokföringen.
Med tiden kommer man visserligen att skaffa sig en rutin successivt och det kommer att verka mindre och minre komplicerat. Ju fler olika delar ett företag har ju mer komplicerad brukar bokföringen bli. Men om man bedriver en enkel verksamhet med exempelvis rutinmässiga inköp av varor eller material, betalning av hyra, försäkring och tar betalt för produkter eller tjänster inklusive moms, så bör bokföringen vara ganska enkel. Det finns en hel del information att läsa på skatteverkets hemsida. Även bokföringsprogram brukar ha bra instruktioner för att lära sig hur det fungerar.